fbpx

Dimman har lagt sig över skånska Ystad. Gula rapsfält avlöser varandra längs vägarna. En backe och ett par grindar senare skymtar två vita vägskyltar. ”Asfalt” åt vänster och ”Betong, Tegel” åt höger.

På Sysavs avfallsanläggning i Ystad sorteras allt från betong, tegel och asfalt till trä och trädgårdsavfall. Det förstnämnda används bland annat till att anlägga nya vägar och ytor inne på området, trämaterialet flisas och går till värmeverk och trädgårdsavfallet komposteras. Brännbart avfall sorteras innan det går vidare till förbränning på anläggningen i Malmö.

En bit bakom den högra skylten kör Glenn Hansson fram och tillbaka mellan högar av betong- och tegelmassor. Han stannar till intill några redskap som ligger uppradade längs ena sidan.

– Vi använder mycket lättmaterialskopor och planeringsskopor. Stora skopor som både kan användas när vi kör tunga massor och när vi för ihop olika avfall, säger han samtidigt som han går fram till en välanvänd planeringsskopa med en utsliten Norjelogga.

– Den här har fått gå i pension, så nu har vi bytt ut den mot en ny.

Glenn pekar på den nya planeringsskopan som anlände för bara någon månad sedan. En 3200 mm bred planeringsskopa tillverkad med bland annat Hardox. HD-skopan är Norjes senaste modell i standardsortimentet, framtagen för att klara de allra tuffaste miljöerna som kräver många drifttimmar och extra lång hållbarhet. Under Glenns 15 år på Sysavs avfallsanläggning har han lärt sig vilka redskap som klarar de tuffa förhållandena.

– Jag har provat lite andra skopor men fastnade för Norjes planeringsskopa för några år sedan. Det kändes bra direkt, och nu när det var dags att byta ville jag ha en likadan. Men så fick jag syn på den här med Hardox på hemsidan, och den är ju ännu bättre och ännu mer hållbar. Redskapen får gå ganska tufft här så det krävs att de håller.

Att de får gå tufft ger Glenn prov på direkt. Han styr maskinen mot en av avfallshögarna, dyker ner med skopan och fångar upp en stor lastning av betongmassan innan han backar tillbaka igen.

Varför Norje?
– Deras planeringsskopa är perfekt byggd. Jag gillar speciellt bottnen eftersom ribborna ligger på rätt håll för att kunna lägga ut och planera materialet. När man drar materialet baklänges jämnar det sig perfekt. Där har de verkligen lyckats.

 

Planeringsskopa | N303HD
En ny modell i standardsortimentet framtagen för de tuffaste miljöerna som kräver många drifttimmar och extra lång hållbarhet. Uppbyggnaden är samma som standardmodellen N303 men med andra materialval (Hardox).