fbpx

Gigantiska grushögar tornar upp bakom skogspartierna längs väg 116 intill länsgränsen i Näsum. I grus- och bergtäkten kör lastmaskiner, grävmaskiner och lastbilar för fullt. Här sker försäljning, produktion och leverans av matjord, grus och bergkross.

Bröderna Björklunds Grus är ett familjeföretag i fjärde generationen. I dag drivs det av bröderna Peter och Thomas Björklund, men det var Sven P Björklund och sonen Albin Björklund som drog igång familjetraditionen för snart 100 år sedan. Då gjordes mycket av arbetet för hand. Mycket har hänt sedan dess, och i dag krävs moderna maskiner och fordon för att kunna skapa en så trygg arbetsplats som möjligt. Redskapen ska hålla länge, och därför inledde Bröderna Björklunds Grus ett samarbete med Norje Smidesfabrik under hösten 2018.

– Vi kände att vi ville ha en grusskopa designad för att passa vår verksamhet, både vad gäller livslängd och körbarhet, berättar Peter Björklund.

Tillsammans med Norje Smidesfabrik konstruerade de en grusskopa som i skrivande stund är inne på sin andra månad i grustaget i Näsum.

Vad skiljer den här skopan från en vanlig grusskopa?

– Den är större, och så har den utbytbara slitplåtar. Vi har aldrig känt att vi hittat någon skopa som är helt perfekt, alla har sina fördelar och nackdelar. Här påtalade vi alla fördelar vi ville ha, och utefter det ritade och konstruerade Norje den här skopan till oss. Nu sliter vi inte upp själva konstruktionen, utan byter bara ut specifika delar när det behövs.

Den nya skopan som går under namnet ”Björklundsskopan” är helt specialanpassad för Bröderna Björklunds verksamhet. I dag sitter den på en hjullastare som matar grustvätten och sköter utlastningen.

– Maskinisten är mycket nöjd, han vill verkligen inte bli av med den, berättar Peter Björklund.

Att det blev just Norje Smidesfabrik som fick vara med och utveckla skopan tillsammans med Peter, Thomas och Bröderna Björklunds var ingen slump. De har sedan tidigare deras planeringsskopor, gafflar och kranarmar på sina anläggningar efter ett minst 20 års långt samarbete i ryggen.

– Det här blir en helt ny produkt för dem, och det har varit jätteroligt att få vara med och utveckla den. Jag hoppas verkligen att den slår väl ut. För funkar den riktigt bra, säger Peter och fortsätter:

– Vårt mål är alltid att redskapet ska hålla lika länge som maskinen. Då har det varit en bra skopa. Tyvärr händer det sällan, men med den här skopan känns det väldigt lovande. Sköter man den med rätt underhåll tror jag den kommer att leva riktigt länge.