fbpx

Ett stenkast från Norje Smidesfabrik ligger Norje Sambruk. Ett företag som till en början bara var en liten gård på knappa 16 hektar men som under årens gång vuxit sig starkt och numera vilar på tre ben: lantbruk, entreprenad och campingverksamhet. Till det dagliga arbetet används redskap från grannföretaget flitigt.

Redan från långt håll syns den stora grå byggnaden från Ysanevägen. Bakom den nybyggda kombinerade maskinhallen och verkstaden döljer sig en flera hektar stor åker. Längs åkern står en kranarm, stengrep, gafflar och några planeringsskopor prydligt uppradade. Alla med en vit Norje-logga på sidan.

– Vi har väl mer eller mindre halva deras sortiment hos oss, skrattar Johan Rosenlund som äger och driver företaget tillsammans med sin far Krister.

Norje Sambruk grundades redan på 90-talet, men det var inte förrän drygt 20 år senare som man valde att utveckla företaget med en entreprenadverksamhet.

– Fram till dess var det bara jag och min far. I dag är vi 19 anställda, berättar Johan Rosenlund.

Bakom honom skymtar en 25 hektar stor åker där det brukade odlas potatis och spannmål. Nu för tiden används den som camping under en vecka i juni när den årliga rockfestivalen Sweden Rock äger rum.

– I dag är vi Sveriges största camping, och sett till antal platser är vi till och med större än Böda. Det är lite kul faktiskt.

Kombinationen lantbruk, entreprenad och camping gör företaget minst sagt unikt, och under årens gång har planeringsskopan blivit lite av Norje Sambruks vardagshjälte. I dag har man inte mindre än sex stycken – två till traktorgrävarna och fyra till hjullastarna. Med traktorgrävarna används skopan till allt från fiberjobb till att bära och samla ihop det material som grävts upp. När det kommer till hjullastarna handlar det mer om planering och lastning.

– Man har bra sikt, det är lätt att hålla rätt höjd och få det jämnt. Jämfört med en vanlig grusskopa är den exceptionell, säger Johan Rosenlund och fortsätter:

– Planeringsskopan är det redskap som används mest hos oss. Den och gafflar är det som är mest gångbart till en maskin. Har man de redskapen klarar man det mesta.

Varför Norje?
– Vi har handlat Norjeredskap genom alla tider och jag tycker det är kul att kunna handla lokalt. Att produkterna dessutom håller god kvalitet är såklart en stor bonus. De har alltid gjort bra och hållbara redskap och därför har vi ett gott förtroende för dem.

 

Planeringsskopa | N103-303
Norje planeringsskopa är stadig, stark och tålig och finns för såväl traktorer som hjullastare och kompaktlastare. Skopan klarar de flesta påfrestningar och tillverkas av extra höghållfast stål med förstärkta gavlar och ribbad botten. Kännetecken är den låga ryggen och den långa botten som ger föraren god sikt över skopans skär.