fbpx

Två mil norr om Kristianstad ligger Wanås Gods, med en historia som sträcker sig över ett halvt millennium. I dag bedriver företaget verksamhet inom flera olika områden, och en del i arbetet är att leverera gödning och utsäde till såmaskiner. För att göra arbetet så effektivt som möjligt använder man en storsäckslyft från Norje Smidesfabrik.

Förbi ett mäktigt Wanås slott och vidare in på en mindre grusväg ligger Wanås Gods, ett företag som i dag bedriver mjölk- och nötköttsproduktion, skogs- och jordbruk, jakt, viltvård och fastighetsförvaltning. Röda trähus med vita knutar omges av oändligt med mark – 1250 hektar åkermark, 350 hektar betesmark och 3200 hektar skogsmark. Här finns även godsets 1000 kor.

– Det är verkligen ett stort ställe, instämmer Erik Andersson som började arbeta sin första omgång på godset redan 1968.

– Ja, det har blivit några år, skrattar han och fortsätter:

– Jag går till och med på övertid nu, så det är ju ett bevis på att jag trivs i alla fall.

Erik Andersson kör för det mesta lastmaskin på jordbrukssidan, och under vårbruket kommer storsäckslyften från Norje Smidefabrik väl till användning när gödning och utsäde ska levereras till såmaskiner.

– Den vi använder har tre lyftarmar och det är en stor fördel. Istället för en eller två storsäckar får man med sig tre på en gång. Kolla här.

Han sätter sig i hjullastaren som står parkerad alldeles intill en lada med massor av storsäckar staplade på varandra. Efter bara några sekunder har han hissat upp lyften och krokat på de tre översta säckarna innan han försiktigt sänker ner dem och backar ut från ladan igen. För Erik och Wanås Gods används storsäckslyften främst till vårbruket, men det kan även bli en del körningar på vintern.

Förutom storsäckslyften finns ytterligare några redskap från Norje på godset – bland annat en planeringsskopa, en ensilagegrep, en stengrep och pallgafflar.

Varför Norje?
De redskap vi har är bra och tåliga. Storsäckslyften är jag väldigt nöjd med, den gör arbetet effektivt, man har bra räckvidd och kommer väldigt nära säckarna. Det är bra grejer helt enkelt.

 

Storsäckslyft | N309
En smidig storsäckslyft till hjullastare med 1-4 teleskopiska lyftarmar med en kapacitet på 1500 kg/arm i yttersta läget. Ett mycket funktionellt redskap med lång räckvidd för enkel och smidig hantering av storsäckar.