fbpx

Två mil norr om Vimmerby ligger det familjeägda mjölkföretaget Flaka Mjölk. Omgivet av skog, sjö och bland röda hus med vita knutar skymtar över 400 hektar åker- och betesmark. Då och då hittas stenar i marken som behöver grävas upp, och för att inte förstöra marken valde företaget att nyligen investera i en stenbrytare från Norje Smidesfabrik.

Flaka Mjölk startades för ungefär tio år sedan. Bakom företaget står två familjer, och tillsammans driver de en verksamhet med över 300 kor och fem mjölkrobotar som i dag förser Arla med mjölk. En av de fyra delägarna är Torbjörn Nilsson. För lite mer än en månad sedan valde han att tillsammans med grannen investera i en stenbrytare från Norje.

– I första hand köpte vi den för att kunna plocka upp sten som man inte får upp med en traktor, berättar Torbjörn Nilsson.

Tidigare använde de en grävmaskin för att få bort de oönskade stenarna, men för Torbjörn Nilsson och Flaka Mjölk var det ingen optimal lösning. Grävmaskinen var inte alltid tillgänglig, det tog lång tid och resulterade ofta i stora hål i marken. Att bara plocka upp en liten sten blev helt enkelt en onödigt omständlig process.

– Nu är det mycket enklare. Stenbrytaren är alltid tillgänglig, det är lätt att bara hämta den och åka ut på åkern och ta upp en sten. Totalt handlar det om ett jobb på kanske fem minuter.

Eftersom jorden sjunker lite för varje år som går kommer det fram nya stenar allt eftersom. Stenarnas storlek kan dessutom variera kraftigt, och därför behöver Torbjörn Nilsson ett redskap som kan hantera även de största utmaningarna.

– Stenbrytaren har visat att den klarar de flesta typer av stenar, till och med så stora stenar som andra maskiner inte orkar ta upp. En annan fördel är att den lämnar väldigt små hål efter sig vilket gör att vi till exempel kan fortsätta att skörda i en vall.

Stenbrytaren är det senaste tillskottet i Norje-samlingen som i dag även består av en stor ensilagegrep, pallgafflar och planeringsskopa.

Varför Norje?
– Det är bra och rejäla grejer. Håller bra och har hög kvalitet. Det är den största anledningen.

 

Stenbrytare | N321-322
Stenbrytaren har utformats med tanke på att klara stora tyngder och högt tryck. Den kraftiga ramen och de kraftiga hornen gör den utmärkt för att bryta upp sten eller stubbar med. De yttre hornen sitter 50mm högre än de inre för att hålla stenen på plats.