fbpx

Gnissel, smällar och ett dönande ljud av hjullastare som kör förbi. En container fylls med metallskrot samtidigt som en annan försvinner bort runt hörnet. På Holje Trading i Olofström är det full verkstad, och för att göra arbetet så smidigt som möjligt skymtar en rangerkrok längst fram på ena hjullastaren.

Hjullastaren som precis försvann runt hörnet dyker plötsligt upp igen, stannar till vid en container, hakar smidigt fast den med rangerkroken och transporterar den flera ton tunga containern en bit bort där ett gäng andra står uppradade. Hjullastaren körs av Mattias Svensson som är inne på sin sjätte månad på Holje Trading.

Det blekingska företaget Holje Trading har funnits i Olofström sedan hösten 1999. I dag är det ett privatägt företag med tiotalet anställda. Företaget hanterar återvinningsbara restprodukter av järn- och metallskrot för att sedan kunna sortera och bearbeta skrotet till en högvärdig råvara.

– Rangerkroken använder vi dagligen för att flytta runt flak och containrar, berättar Mattias Svensson samtidigt som han visar runt på området.

– Ni ser ju själva, containrarna ska runt hörn, in där och ut där hela tiden. Med rangerkroken är det inga konstigheter.

Han demonstrerar hur lätt det är att förflytta en flera ton tung container runt ett 90-gradigt hörn innan han lika smidigt kör tillbaka den igen.

– Alternativet är gafflar, men det hade inte funkat här. Ett flak som väger 30 ton går liksom inte att lyfta, och då måste vi dra det på hjulen. Till det är rangerkroken klockren, säger Mattias Svensson innan han försvinner iväg med ytterligare en container.

Utanför en byggnad lite längre bort på området står Harald Halvorsen. Han är logistik- och produktionsansvarig på företaget och ser till så att arbetet flyter på som det ska. Förutom rangerkroken har Holje Trading även ett gaffelställ från Norje, berättar han.

Varför Norje?
– Vi köper skrot lokalt, verkar lokalt och vill gynna det lokala så mycket som möjligt. Norje Smidesfabrik ligger bara lite drygt en halvtimme bort och vi ser ingen anledning till att inte använda bra redskap därifrån.

 

Rangerkrok | N390
Norjes rangerkrok för hjullastare är avsedd för rangering av släp eller rullflak. Den är välbeprövad och utformad för att exempelvis klara att dra runt 90-gradiga hörn.