fbpx

Jonna är före detta språklärare på gymnasiet. Mathilda är skyttedrottning i Asarums IF som spelar i damfotbollens näst högsta serie. Två kvinnor ska leda 75-åringen Norje Smidesfabrik in i den nya tidsåldern.

Jonna Hermansson arbetade elva år som språklärare på gymnasiet innan hon tog över vd-rollen i familjeföretaget. Hon såg vilka förändringar som behövdes i produktionen och ville ha in friska ögon. Därför anställde hon sommaren 2017 Mathilda Nilsson, då 23 år, som produktionschef.

– Visst väcker det en del uppmärksamhet med två kvinnor på ledande positioner i ett så mansdominerat företag, säger de båda.

– Jag har sprungit här sedan jag var liten flicka och jag har jobbat kortare perioder ute i verkstaden. Men att jag en gång skulle ta över som vd hade jag inga planer på, säger Jonna.

Svårt val
I stället utbildade hon sig till gymnasielärare i svenska och engelska. Hon fick arbete på Väggaskolan i Karlshamn och trivdes bra med det. Men när hennes far gått i pension och hennes farbror skulle gör samma sak fanns bara två alternativ för Jonna och hennes bror Joakim. Antingen ta över eller sälja företaget.

– Skulle vi behålla det inom familjen var jag tvungen att börja jobba här. Jag velade ett par år innan jag bestämde mig.

Ville modernisera
Då hade företaget en annan tilltänkt extern vd, men styrelsen var av en annan åsikt och såg hellre att vd-rollen skulle ligga på en av delägarna, som det alltid hade gjort.  Jonna fick ta över den rollen, om än lite motvilligt. Hon hade knappt någon erfarenhet av själva produktionsprocessen, men desto mer av ledarskap.

– Som lärare handlar det om att vara pedagogisk, kunna kommunicera och leda människor. Jag ville att vi skulle vara ett modernt företag med en modern kultur.

Det var 2013 som Jonna blev vd och året efter började Mathilda Nilsson på företaget. Hon jobbade med packningen av produkter till kund. Det är en betydelsefull uppgift eftersom produkterna ska ta så lite plats som möjligt under transporten.

– Jag gick en utbildning i Lean-production och 6-Sigma och gjorde min praktik här, berättar Mathilda.

Rätt utbildning
När Jonna blev vd såg hon att företaget behövde bli ännu bättre på att hålla leveranstider. Då krävdes förändringar.

– Jag hade noterat att Mathilda var en klurig medarbetare med mycket nya idéer. Dessutom hade hon en teoretisk utbildning som passade väl in och som var nödvändig.

Mathilda har genom fotbollen både lärt sig lagarbetets betydelse och att vara målmedveten. Hon tackade ja till att bli chef över 34 män i verkstaden.

– Självklart var jag lite skraj i början.

Jonna ville framförallt ha en produktionschef som tänkte nytt kring kvalitet och planering.

– När jag gjorde min praktik vid packningen införde jag systemet 5S som står för: sortera, systematisera, städa, standardisera, se till. Jag tycker det är ett bra system för att hålla ordning och reda, samt spara tid och energi. Nu jobbar jag med att införa det i hela produktionen, berättar Mathilda.

Kompetensmatris
Hon har också upprättat en kompetensmatris över personalen och arbetar även med kompetensutveckling. Eftersom det mesta i produktionen är korta serier och i många fall specialbeställningar hänger mycket på individuella kunskaper hos personalen.

– Sedan vi började jobba annorlunda har vi blivit bättre på att hålla leveranstider, säger Jonna.

I fotbollslaget Asarums IF, som avancerade till näst högsta serien i höstas, är Mathilda skyttedrottningen som gjorde 29 mål i division två förra säsongen.

– Jag kommer att satsa vidare på fotbollen. Vi får längre bortamatcher, men det ska fungera att kombinera med jobbet, säger hon.