fbpx

Anders Svensson, 59, har bara haft en arbetsgivare – Norje Smidesfabrik.
– Jag har trivts bra här. Det är en trygg och bra arbetsplats, säger Anders Svensson som 2017 kunde fira 40 år som anställd vid företaget.
Han är en av många medarbetare med lång anställning.

När Anders gått ut tvååriga Industriprogrammet på Väggaskolan sökte han jobb på företagen runt Ysane där han bodde. När han fick anställning hos Norje Smidesfabrik var det ingen traditionell anställningsintervju.

– Gösta (Hermanson grundare och tidigare ägare) höll på att bygga om sitt hus och befann sig uppe på taket när jag skulle träffa honom. Han bad mig klättra upp. Där satte vi oss ned och jag berättade om mig själv och vad jag kunde. Han tyckte det lät bra och jag kunde börja direkt. Sammanfattningsvis så var jag arbetslös när jag klättrade upp, men hade anställning när jag klättrade ned, säger Anders och skrattar åt händelsen.

Men det blev inte direkt någon smakstart på första jobbet.

– Jag började med att svetsa och tredje dagen var ögonen så igensvullna att jag fick gå sjukskriven lång tid.

Men det avskräckte inte Anders som tog nya tag när han var frisk.

Varför har du stannat på samma företag så länge?
– Jag blir aldrig färdig till att ta för mig nåt annat, skrattar han och fortsätter:

– Nej, skämt åsido, jag har trivts bra här, både med företagsledning och arbetskamrater. Jag har haft skiftande arbetsuppgifter och fått göra lite av varje, så det har inte funnits så stor anledning att byta jobb.

Han hade först Gösta Hermansson som chef, sedan Lars-Einar och Anders Hermansson och nu Jonna Hermansson.

– Jag såg dig när du inte var mer än en tvärhand hög och kom springande ned till smedjan, säger Anders till Jonna när de sitter och pratar historik.

Hur är det att nu ha henne som chef?
– Jag har samma respekt för henne som jag hade för hennes far och farfar.

I dag arbetar Anders med lite av varje på företaget.

– Jag hjälper till där jag behövs bäst för stunden.

Vad säger du om utvecklingen från att du började på företaget och fram tills nu?
– Fantastisk! När jag började i Norje var vi fem till sex man som jobbade i en liten smedja. Det största som hänt under min tid här var när vi flyttade från Norje till lokalerna här i Ysane. Sedan har jag fått vara med om en utveckling som gått i rasande fart. Jag tycker företaget har varit duktiga på att hänga med och anpassa sig till ny teknik.